In 2013 ben ik naar de verwendag voor ouders geweest. Wij hebben geen kinderen maar evengoed was ik welkom deze dag. Ik vond het een hele leuke dag, verrassende dingen gedaan, leuke mensen gesproken, top! Op de website hoorde ik wel veel mensen zeggen dat het voor velen te ver weg was.

Dat bleef borrelen in mijn hoofd en begin 2015 besloot ik een leuke dag in Noord Holland te organiseren! Een dag voor partners van mensen met autisme. In een gezin met kinderen is er vaak geen gelegenheid om een eigen plek in te richten of om een avond per week iets buitenshuis te doen. Ik zou zelf op zo’n dag graag iets meekrijgen wat ik thuis kan gebruiken of toepassen om een moment voor mezelf te creeeren; een korte meditatie oefening die ik op de wc kan doen bij wijze van spreken. Dus ik ben negen maanden bezig geweest met plannen, acts zoeken, sponsors vragen, een website maken, promoten van de dag en op 27 september 2015 was het zover.

Een hele dag, van 10.00 tot 16.30 incl. koffie/thee en een heerlijke lunch en natuurlijk de workshops. Na het wat onwennig begin met een muziek/beweeg workshop ging ieder zijn gang. De deelnemers hebben over de dag verdeeld vier workshops gevolgd: een vlinder / sleutelhanger haken, een bloemstuk maken, een klein schilderij met mixed media maken en een sieraad van aluminiumdraad maken. Voor de liefhebber was er de mogelijkheid om naar de verwenhoek te gaan, daar kon je een stoelmassage krijgen en make up (laten) doen. We sloten de dag af met een workshop lachyoga (vooral lachen!) met z’n allen.

De groep was niet te groot waardoor er al snel een vertrouwd gevoel was. Tijdens de workshops en bij de lunch/koffie werd er genoeg gepraat. Vooral de herkenning onderling was erg fijn! Dat je geen uitleg hoeft te geven, dat de ander weet waar je het over hebt, dat maakte het wel een topdag!

Aangezien mijn werkgever een belangrijke sponsor was heb ik een stukje voor het personeelsblad geschreven:

Best leuk dat werken bij Willig, maar ik doe ook nog andere dingen hoor! Zoals het organiseren van de ontzorgdag voor partners van mensen met autisme. Mijn man heeft autisme en wij weten dat sinds een jaar of vijf.

Autisme is een prikkelverwerkingsstoornis, mensen met autisme reageren snel en heftig op prikkels en zij kunnen dingen om zich heen niet goed filteren. Dit levert stress en spanning op. Om dat te vermijden, proberen ze zo min mogelijk prikkels te krijgen bijvoorbeeld door een dagplanning zo goed mogelijk vast te leggen of geen spontane bezoekjes af te leggen. Dat klinkt vrij simpel als ik het zo zeg, maar dat is in de praktijk best zwaar! Ook voor de partner zonder autisme!

Laat ik het bij mezelf houden en een voorbeeld geven; elke week hebben wij huisvergadering om de zaterdag te bespreken; waar gaan we naar toe, hoe laat, hoe lang duurt dat, hoe laat zijn we thuis, lunchen we dan thuis en zo niet waar dan en wat dan en hoe laat? En dat is niet omdat we elke zaterdag wilde plannen hebben, dat is ook op de zaterdagen dat we een boodschap (welke winkel?) doen en thuis de was gaan opvouwen. En bij dat plannen hoort ook je aan de afspraken houden, dus om 10 weg is ook om 10 uur weg en niet nog naar de wc gaan. En al vind ik zelf een beetje structuur en planning best overzichtelijk, dit gaat erg ver voor mij als iemand zonder autisme.

Gelukkig zijn er ook positieve dingen hoor! Hij is altijd eerlijk. Dat van aan je afspraak houden, doet hij zelf ook, dus hij is heel erg betrouwbaar, altijd op tijd. Hij heeft aparte humor, hij kookt bijna elke dag erg lekker voor ons en hij heeft heel veel geduld om bijvoorbeeld te winkelen.

Uit veel ervaringsverhalen leer ik dat stellen een langdurende autisme-relatie kunnen volhouden als de partner zonder autisme vooral dingen voor zichzelf ernaast blijft doen, tijd voor jezelf blijven maken. In het kader daarvan dacht ik; er moet een leuke dag komen waarop partners van mensen met autisme iets voor zichzelf kunnen doen, misschien kennismaken met een nieuwe hobby of lekker gemasseerd worden. En zo ben ik van allerlei mensen gaan vragen of die kwamen op mijn pad, kon ik in een wijkcentrum in Purmerend terecht en zo kwam alles bij elkaar op de ontzorgdag op 27 september jl.

Er waren in totaal 6 workshops te volgen, er was een verwenhoek, we hebben heerlijk geluncht, koffie met wat lekkers in de middag en ook nog met een goodiebag naar huis! Mensen hebben een vlinder gehaakt, een bloemstuk, een hanger van aluminium en een klein schilderijtje gemaakt. Je kon een heerlijke stoelmassage doen, iemand was er voor visagie die je kon laten doen of juist zelf leren. We sloten af met lachyoga; voor alle toekomstige teambuildingsuitjes; mail mij even voor de naam en telefoonnummer, want dat is echt zo ontzettend leuk om te doen! En het klinkt zo stom, lachyoga, pff, wie doet dat nou? Doe nou maar gewoon!

Doordat er niet te veel deelnemers waren, was er genoeg vrijheid en ruimte aan de tafeltjes voor gesprekken over thuis en volop herkenning van de verhalen. En dat maakte het echt een speciale dag, want je kan overal wel een workshop bloemschikken doen, maar juist de herkenning onderling, aan een half woord genoeg hebben, geen uitleg hoeven geven, dat maakte deze dag echt een ontzorgdag!

Mede dankzij een leuke sponsoring van Henri Willig Kaas kon ik deze goed verzorgde dag organiseren, waarvoor nogmaals mijn hartelijke dank!!

Ik wil ook graag mijn collega’s bedanken voor het veelvuldig delen van mijn facebookberichten over de ontzorgdag, het aanhoren van mijn verhalen erover, het meedenken en zelfs meehelpen op de dag zelf!

(Vanwege gewenste privacy van de mensen heb ik geen foto’s erbij.)

No tags for this post.